Vraag en antwoord

‌Op deze pagina beantwoorden we deze veelgestelde vragen. 
Staat uw vraag er niet bij? ‌Stel deze dan aan één van onze adviseurs.
Stel uw vraag
Aanmelding

Wat gebeurt er nadat ik mij heb aangemeld?

Leuk dat u meedoet! Nadat wij de akkoordverklaring hebben ontvangen, nemen wij telefonisch contact met u op voor het inplannen van de afspraak. 

Bespaar ik meer op mijn energierekening, dan dat ik maandelijks betaal voor zonnepanelen?

Besparing door de opwekking van zonne-energie is groter dan uw servicekosten. Dit betekent een netto-voordeel voor bewoners. Zie ook de flyer voor meer informatie over de besparing. 

Op hoeveel zonnepanelen kan mijn appartement worden aangesloten?

Afhankelijk van de ruimte op het appartementengebouw kan uw woning worden aangesloten op 4 of 6 zonnepanelen. Hieronder vindt u een overzicht van het aantal zonnepanelen waarop uw woning kan worden aangesloten:

4 zonnepanelen:
‌‌‌- Wethouder van Thiellaan huisnummer: 19 t/m 39
‌- Haverakker huisnummer: 1 t/m 29
‌- Bongerd huisnummer: 1 t/m 35

‌Keuze uit 4 of 6 zonnepanelen:
‌- Bouwheerstraat 21 t/m 43
‌‌‌‌- Rademakerslaan huisnummer: 2 t/m 40
‌- Schoonbeekhof huisnummer: 11 t/m 50

Hoe is de jaarlijkse besparing berekend?

De zonnepanelen hebben ieder een vermogen van 390 Wattpiek (Wp). Bij het berekenen van de mogelijke besparing is uitgegaan van een gemiddelde opbrengst van 0.875 kWh/Wp en dat u 65 procent van de opgewekte stroom terug levert aan het elektriciteitsnetwerk. De werkelijke opbrengst is onder andere afhankelijk van het aantal zonuren in dat jaar en de oriëntatie van het appartementengebouw. Ook treedt er jaarlijks een verlies van ongeveer 0,5 procent per jaar op door veroudering van de zonnepanelen. Momenteel lopen de stroomprijzen behoorlijk uiteen, afhankelijk van het contract dat u heeft of gaat afsluiten valt uw besparing hoger of lager uit. Wanneer u een langlopend contract heeft en € 0,21 per kWh betaalt, heeft u nog steeds een mogelijke besparing. In onze berekening van de mogelijke besparing zijn we uitgegaan van € 0,40 per kWh. Wilt u concreet weten wat u gaat besparen? Neem dan contact op met ons voor een precieze berekening op basis van het huidige contract met uw energieleverancier en uw gemiddeld jaarlijks verbruik (zie de contactgegevens onderaan in de brief bij Meer informatie).  

Hoe lang betaal ik een bijdrage in de servicekosten

U betaalt maandelijks een bijdrage in de servicekosten zolang de zonnepanelen op uw woning liggen.

Kan ik gelijk beginnnen met het besparen op mijn energierekening?

Ja, dat kan! Als u direct wilt beginnen met het besparen op uw energierekening kunt u uw maandbedrag direct na installatie verlagen bij uw energieleverancier. U kunt er ook voor kiezen om het maandbedrag niet te wijzigen. U krijgt dan aan het einde van het jaar geld terug van uw energieleverancier (bij gelijk gebruik).  

Produceren zonnepanelen of omvormers straling?

Nee, de omvormers en de zonnepanelen zijn transformatorloos en produceren geen straling.

Zijn zonnepanelen brandveilig?

Recent is er in de media veel te doen geweest over de brandveiligheid van zonnestroominstallaties. Brand bij een zonnestroominstallatie komt voor wanneer zonnepanelen de warmte niet goed kwijt kunnen. Dit komt voornamelijk voor bij indaksystemen waarbij de zonnepanelen in het dak worden geplaatst. Hierdoor is er weinig tot geen ventilatieruimte en kan de warmte moeilijk weg. Daarnaast wordt er bij deze installaties gebruik gemaakt van verschillende merken connectoren die niet altijd goed uitwisselbaar zijn.

Uw zonnestroominstallatie wordt op het dak gemonteerd, waardoor de omvormers en de connectoren voldoende ventilatieruimte krijgen en hun warmte makkelijk kwijt kunnen. Ook maakt Ecorus gebruik van één type connector waardoor we zeker weten dat de connectoren goed op elkaar aansluiten

Is zonne-energie veilig?

De producten die gebruikt worden zijn gecerticeerd op het gebied van veiligheid. Daarnaast hebben ze een CE-label. Daarmee zijn zonnepanelen net zo veilig als elk ander huishoudelijk elektrisch apparaat. 

Produceren zonnepanelen of omvormers straling?

Nee.
De installatie

Hoe lang duurt de installatie?

De werkzaamheden vinden voornamelijk plaats op het dak en duren twee weken. Het aansluiten van de zonnepanelen in uw woning duurt maximaal vier uur.  

Heb ik veel rommel en hinder van het installeren van zonnepanelen? 

Nee, de werkzaamheden vinden voornamelijk buiten uw woning plaats, op het dak. Alleen voor het aanleggen van het kabeltraject naar en het aansluiten op de meterkast moet de installateur binnen werken. 

Hoe worden de zonnepanelen vastgemaakt aan het dak? 

De montage gebeurt bovenop de bestaande dakbedekking. Bij een plat dak gebruikt de installateur steunen, bij een pannendak wordt een rails door middel van haken aan de panlatten bevestigd. Daar zitten de zonnepanelen aan vast. Wel wordt er één doorvoer gemaakt door het dak of de muur om de stroomkabel naar binnen te brengen. Die wordt uiteraard goed waterdicht gemaakt. 

Moet ik thuis zijn tijdens de installatie? 

Voor het aansluiten van de zonnepanelen op uw meterkast, moet u thuis zijn. Wij maken hiervoor in overleg een afspraak met u.  
Na de installatie

Wat is salderen?

Op zonnige dagen wanneer u zelf niet thuis bent, is het goed mogelijk dat de energie die u zelf opwekt niet direct gebruikt wordt. Er ontstaat dan een energieoverschot. Doordat de zonnepanelen gekoppeld zijn aan de meterkast, wordt dit overschot automatisch terug geleverd aan het openbare elektriciteitsnetwerk. In Nederland geldt het principe dat teruggeleverde energie wordt afgetrokken van het verbruik. Het tegen elkaar wegstrepen wordt salderen genoemd en dat kunt u teruglezen op de jaarafrekening.

Salderingsregeling blijft bestaan
Recent is er in de politiek veel te doen geweest over het mogelijk afschaffen van de salderingsregeling. Het goede nieuws is dat de salderingsregeling blijft bestaan. 
 

Hoe weet ik dat mijn zonnepanelen zo goed mogelijk werken?

Op de Eleena zonmeter zit een display waarop u de prestaties van de installatie kunt aflezen. U ziet onder meer hoeveel de zonnepanelen dagelijks opbrengen en hoeveel de zonnepanelen hebben opgebracht sinds het moment van plaatsing. De werking van de zonnepanelen wordt continu gemeten en gecontroleerd op afstand door een automatisch monitoringsysteem. Als het systeem merkt dat uw zonnepanelen minder produceren dan verwacht, wordt automatisch een melding verstuurd naar Ecorus. Deze neemt vervolgens contact met u op voor een servicebezoek. 

Wie verzorgt het onderhoud aan de zonnepanelen?

De zonnepanelen hebben onder normale omstandigheden geen onderhoud of schoonmaak
nodig. Door de speciale coating blijven de panelen schoon. Het is dan ook niet toegestaan de zonnepanelen schoon te maken.

De werking van de panelen kunt u controleren via de Eleena zonmeter. Ook houdt Ecorus de opbrengst van uw systeem in de gaten. Zij nemen contact op zodra hier wat in verandert.

Mocht u twijfel hebben over de werking van de zonnepanelen, neem dan contact op met Ecorus via eerder vermeld telefoonnummer of mailadres.

Wat moet ik doen als ik problemen hebben na installatie? 

Ecorus monitort op afstand of uw zonnepanelen goed werken. Mocht dit niet het geval zijn, dan nemen wij contact met u op. Mocht u zelf problemen ervaren omtrent uw zonnestroomsysteem, dan kunt u contact opnemen met ons via eerder vermeld telefoonnummer of mailadres.  

Wat gebeurt er na de installatie? 

Nadat uw zonnepanelen zijn aangesloten neemt de installateur (het gebruik van) de installatie met u door. U ontvangt van ons een installatiefolder. Ecorus monitort op afstand of uw zonnepanelen goed blijven werken. Mocht er een storing zichtbaar zijn, dan nemen wij contact met u op om het probleem te verhelpen. Als u zelf problemen of vragen heeft over uw zonnestroominstallatie, dan kunt u contact met ons opnemen via eerder vermeld telefoonnummer of 
‌e-mailadres.

Waar kan ik de informatiefolder vinden? 

Na installatie ontvangt u de informatiefolder van onze installateurs. Heeft u deze niet ontvangen of bent u de informatiefolder kwijt? U vindt de informatiefolder hier

Wij adviseren u graag over de zon

Kiezen voor duurzame energie, is kiezen voor een groene omgeving. Nu én in de toekomst. Door het plaatsen van zonnepanelen bespaart u niet alleen op uw energiekosten, maar spaart u ook het milieu. Wilt u meer informatie over het project ‘Zonnig Woningstichting Barneveld’, bent u benieuwd naar uw eigen bijdrage of hoe uw jaarlijkse besparing berekend wordt? Maak dan een vrijblijvende afspraak met één van onze adviseurs.
Contact met een adviseurVraag en antwoord